5 produktów, które chronią przed grypą

Jak podaje Główny Inspektorat Sanitarny, co roku około 4 mln Polaków choruje na grypę i choroby grypopodobne. Chorując, zarażamy innych. Chore dziecko zaraża przez ok. 10 dni, dorosły przez 5 dni. Wirusy grypy stale podlegają zmianom, dlatego co roku produkowana jest nowa szczepionka

Większość z nas zna podstawowe zasady zapobiegania chorobom wirusowym, takim jak grypa. Są to: dokładne i częste mycie rąk, unikanie kontaktu z chorymi, ubieranie się adekwatnie do pogody, odpowiednie nawodnienie organizmu itp.

Często zastanawiamy się jednak, dlaczego mimo przestrzegania zasad higieny i takiego samego narażenia na kontakt z osobą chorą np. kolegą z pracy, jedne osoby zarażają się i chorują, a inne nie? Lub dlaczego niektórzy z nas chorują raz, czy dwa razy w roku, a inni znacznie częściej lub wcale. 

Różnica między tymi osobami, związana jest ze sprawnością systemu odpornościowego tych osób.

chory na grype

Czym jest system odpornościowy?

Jak sama nazwa wskazuje, system odpornościowy to sieć narządów, tkanek i komórek, które współdziałają, aby utrzymywać nas w zdrowiu i chronić przed szkodliwymi bakteriami, wirusami, pasożytami, grzybami oraz innymi przyczynami chorób. Stanowi on barierę między Twoim ciałem a czynnikami, które wywołują chorobę. 

Jeżeli system jest w jakiś sposób osłabiony, bakterie, wirusy, czy grzyby mają łatwiejszą drogę do pokonania i wywołania stanu zapalnego. System odpornościowy może być osłabiony przez złą dietę, zanieczyszczone środowisko, nadmierny stres, brak ruchu, czy choroby przewlekłe.

Dobra wiadomość jest taka, że każdy z nas ma wpływ na stan swojego systemu odpornościowego. A najlepsze środki do wspierania tego systemu znajdują się w Twojej kuchni i pobliskim sklepie!

W jaki sposób dieta wpływa na system odpornościowy?

Każdy z nas potrzebuje zróżnicowanej diety, bogatej w warzywa i owoce, które dostarczają organizmowi niezbędnych witamin, minerałów oraz związków fitochemicznych, czyli bioaktywnych składników roślin. Te związki są szczególnie cenne w budowaniu ochrony przeciw patogenom.

Liczne badania pokazują, że niedobór składników odżywczych powoduje upośledzenie układu odpornościowego, nie tylko u osób starszych, ale również wśród młodych ludzi, nawet tych w wieku ok. 35 lat.

Które produkty mogą wspierać nas w walce z grypą?


1. Kiwi

Kiwi
Kiwi — to jeden z produktów skutecznie chroniących przed grypą

Włochaty owoc, który warto dorzucić do owsianki, lub zabrać ze sobą jako dodatek do drugiego śniadania. Stanowi smaczną przekąskę i jest jednym z ulubionych owoców najmłodszych. Badania przeprowadzone w Nowej Zelandii pokazują, że regularne spożywanie owoców kiwi — zarówno „złotej”, jak i zielonej odmiany — redukuje ryzyko zachorowania na grypę czy przeziębienie wśród dzieci o 50%. Wśród osób starszych, regularne spożywanie tych owoców wpływa na skrócenie czasu trwania infekcji górnych dróg oddechowych.

Co takiego niezwykłego ma w sobie kiwi?

Jest bogate w witaminę C, kwas foliowy, postas i anytoksydany takie jak alpha-Tocopherol oraz luteina. Wszystkie te składniki wpływają na tworzenie prawidłowej odpowiedzi systemu immunologicznego na atakujące nas wirusy i bakterie. 

2. Czosnek

czosnek
Czosnek ma silne działanie bakteriobójcze i przeciwzapalne

O zbawiennym wpływie czosnku na nasz system odpornościowy pisaliśmy już wcześniej. Skarbem, który kryje w sobie czosnek, jest alliina. Alliina po rozdrobnieniu czosnku ulega przemianie, tworząc m.in. allicynę — siarkoorganiczny związek chemiczny o silnym działaniu bakteriobójczym i przeciwzapalnym. Ten związek odpowiada również za charakterystyczny zapach czosnku. 

Najlepsze efekty lecznicze uzyskuje się, przyjmując surowy i rozdrobniony czosnek. Można go zmiażdżyć bądź posiekać i zjeść po ok. 10 minutach, wtedy stężenie allicyny jest największe. Tak przyjęty czosnek, nie tylko działa przeciwbakteryjnie, ale w doskonały sposób przetyka zatkane nosy. 

Niestety czosnek traci większość swoich właściwości po podgrzaniu, dlatego do ciepłych dań najlepiej dodawać go na samym końcu, po zakończeniu gotowania. 

3. Cebula

cebula
Cebula ma najsilniejsze działanie przeciwzapalne ok. 10 minut od posiekania

Cebula zawiera trzy wyjątkowe składniki wspierające układ odpornościowy – flawonoidy przeciwutleniające: antocyjaninę, kwercetynę oraz alliinę. 

Żółta i czerwona odmiany posiadają największe bogactwo kwercetyny o potwierdzonym działaniu przeciwzapalnym, przeciwwirusowym i przeciwnowotworowym.

Jednak podobnie, jak z czosnkiem, cebula traci część swoich wartości w trakcie obróbki cieplnej. Cebula ma najsilniejsze działanie przeciwzapalne wtedy, gdy jest zjedzona po ok. 10 minutach od posiekania, czy utarcia.

Dlatego korzystaj z dobrodziejstw cebuli w różnorodnych daniach, nie tylko w formie gotowanej, smażonej, czy duszonej. Warto trochę zmienić nawyki i drobno posiekaną cebulę dorzucić do ugotowanej i lekko ostudzonej zupy, tuż przed zjedzeniem. Podobnie z tradycyjną jajecznicą, dodajmy świeżą cebulę do usmażonej już jajecznicy, a nie na odwrót.

4. Imbir

imbir
Imbir ma silne właściwości rozgrzewające i przeciwzapalne

Imbir to roślina o wspaniałych właściwościach przeciwzapalnych, antyoksydacyjnych oraz przeciwbakteryjnych. Pochodzi z Chin, ale jej kłącze jest znane i powszechnie stosowane na każdym z kontynentów. 

Najbardziej wartościowym składnikiem imbiru w walce z chorobami jest gingerol – fitoskładnik, który odpowiada za przeciwnowotworowe właściwości tego kłącza. 
Gingerol to bliski krewny kapsaicyny oraz piperyny, składników aktywnych o wyjątkowym potencjale leczniczym

Imbir można spożywać na świeżo, utarty lub drobno posiekany, jako dodatek do herbaty, warzyw na patelnię, czy smoothies. Z imbiru możemy również przygotować rozgrzewający napój z dodatkiem cynamonu, anyżku, kardamonu oraz herbaty malinowej. Wszystkie składniki gotujemy na wolnym ogniu przez około 10 minut. Tak powstały napój ma silne właściwości rozgrzewające i przeciwzapalne.

Jeżeli nie masz dostępu do świeżego imbiru, warto zaopatrzyć się w jego sproszkowaną formę. 


5. Prebiotyki, probiotyki oraz kiszonki

kiszone ogórki
Najlepsze probiotyki to te dostarczane w formie kiszonek

Zdrowie Twojego układu trawiennego ma zasadniczy wpływ na prawie wszystkie funkcje organizmu człowieka, a szczególnie na Twój system odpornościowy. 

Jednymi z najważniejszych czynników stanowiących o zdrowiu jelit są probiotyki, czyli „dobre” bakterie w jelitach oraz prebiotyki, czyli substancje stanowiące pożywkę dla tych dobroczynnych bakterii jelitowych.

Probiotyki można przyjmować w formie gotowych suplementów, ale również w formie kiszonek, takich jak: kiszona kapusta, ogórki, pomidory, kimchi oraz innych produktów typu pasta miso, jogurt naturalny, kefir, czy natto (fermentowana soja). Regularne spożywanie tych produktów redukuje ryzyko wystąpienia infekcji górnego układu oddechowego. 

Ponadto, liczne badania pokazują niezwykłą rolę jaką pełnią szczepy dobroczynnych bakterii typu: Streptococcus thermophilus oraz Lactobacillus acidophilus w leczeniu biegunek różnego pochodzenia, a szczególnie tych wywołanych bakteriami E.coli.

Prebiotyki, które pobudzają wzrost lub aktywność dobroczynnych bakterii, są obecne w wielu produktach roślinnych, np. w pszenicy, cebuli, czosnku, porach, bananach, cykorii, szparagach oraz wielu warzywach o ciemnozielonych liściach. Dlatego, jeżeli chcesz skutecznie chronić się przed grypą Twoja dieta musi być bogata w te produkty.

Pamiętajmy! Dobrze zadbana flora jelitowa jest podstawą silnego układu odpornościowego, który skutecznie ochroni nas przed grypą. 

 

Opracowała: Eunika Bogucka

Photos by Pixabay and
Photo by PhotoMIX Ltd. from Pexels
Photo by Isabella Mendes from Pexels

Artykuły powiązane:


 

 

Nasz blog "Promocja Zdrowia" ma charakter edukacyjno-informacyjny, ale nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Dokładamy wszelkich starań, aby prezentowane artykuły były poprawne merytorycznie i aktualne, jednak wszelkie decyzje związane z przebiegiem leczenia należą do lekarza oraz pacjenta i powinny być podejmowane po konsultacji ze specjalistą. Zachęcamy do kontaktu z naszymi lekarzami. Nie ponosimy odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu.