Dżem bez cukru z nasionami chia
Dżem z nasionami chia

Czas przygotowania: 10 minut
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki świeżych lub mrożonych owoców,
- 2 łyżki nasion chia,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1-2 łyżki miodu lub syropu klonowego (opcjonalnie),
- szczypta cynamonu (opcjonalnie),
- parę kropel ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
Dżem bez cukru - PRZYGOTOWANIE:
- Podgrzewaj owoce w małym rondelku, na średnim ogniu, lekko mieszając do czasu gdy owoce zaczną się rozpadać i pojawią się bąbelki. Jeżeli owoce są duże np. truskawki, możesz je dodatkowo rozgnieść widelcem do osiągnięcia pożądanej konsystencji.
- Dodaj nasiona chia oraz sok z cytryny i zamieszaj. Spróbuj i ewentualnie dodaj miód lub syrop klonowy jeżeli owoce są bardzo kwaśne.
- Zdejmij z ognia i odstaw na 5 minut, dżem w tym czasie zgęstnieje.
- Energicznie wymieszaj i przełóż do słoiczka lub salaterki. Tak przygotowany dżem możesz przechowywać w lodówce przez ok. tydzień. Możesz go również zamrozić i przechowywać około miesiąca w zamrażarce.
- Podawać do tostów, naleśników oraz jako dodatek do jogurtów.
Dlaczego dżem bez cukru z nasionami chia jest lepszy?
Do zrobienia dżemu możesz wykorzystać różne owoce. Najlepiej sprawdzają się: truskawki, maliny, jagody, wiśnie, czereśnie, a także morele, brzoskwinie, śliwki, a nawet kiwi. wybór owoców zależy od indywidualnych preferencji smakowych.
Tak przygotowany dżem bez cukru stanowi doskonałą alternatywę dla przemysłowo produkowanych dżemów z dużą zawartością cukru oraz substancji konserwujących.