Jak wprowadzić wartościowe składniki odżywcze do diety dziecka?

Jak wprowadzić wartościowe składniki odżywcze do diety dziecka?

Wszechobecne reklamy, wieczny pośpiech, jedzenie w restauracjach typu „fast food” sprawia, że nasze dzieci niepostrzeżenie stają się miłośnikami lodów, batonów, chipsów, frytek, burgerów, pizzy czy makaronu. Szerokim łukiem omijają zdrowe i pełnowartościowe produkty takie jak brokuły, szpinak, zielona pietruszka, jarmuż czy inne warzywa, a nawet owoce.

Nawet w najlepszych przedszkolnych czy szkolnych stołówkach, uczniowie nie otrzymują wraz z pożywieniem wystarczającej ilości witamin, minerałów, błonnika, enzymów, czy kwasów omega-3 pochodzących ze świeżych warzyw, owoców i zieleniny. Te braki oraz nieprawidłowe żywienie prowadzą do otyłości, osłabienia organizmu, trudności z koncentracją, częstych infekcji oraz innych zaburzeń rozwojowych. Nadwaga i otyłość dzieci w Polsce stała się istotnym problemem. 

Wielu rodziców na boryka się z niechęcią dzieci do spożywania
wyżej wymienionych produktów. Co robić w takiej sytuacji?

 

Sprawdzonym sposobem, jest codzienne przygotowanie zielonych koktajli lub smoothies, zwanych „zielonymi eliksirami życia” (termin stworzony przez Victorię Butenko). Są one idealne zarówno dla tzw. niejadków, jak i dzieci borykających się z nadwagą. Stanowią prostą w przygotowaniu alternatywę dla słodkich i niezdrowych przekąsek. W zależności od upodobań dziecka mogą być słodkie lub bardziej wytrawne. Bez wątpienia powinny stanowić istotny składnik diety każdego dziecka czy nastolatka.

 

dziewczynka jedzaca arbuza

Poniżej podajemy garść przepisów, które zachęcą dzieci do większej otwartości na świeże i pełnowartościowe produkty. Koktajle są w naturalny sposób słodkie więc stanowią dobre wprowadzenie do bardziej „wytrawnych” przysmaków. A jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej na temat komponowania dobrej diety dla dziecka lub nastolatka skorzystaj z porady naszego dietetyka

WAŻNE WSKAZÓWKI PRZED PRZYGOTOWANIEM!

1. Podczas przygotowania „zielonych eliksirów życia” warto zadbać o to, aby jak największa ilość składników, pochodziła z upraw ekologicznych. Wszystkie składniki dokładnie myjemy!
2. Koktajle i smoothies przygotowujemy w blenderach o wysokiej prędkości (typu NutriBullet, Themomix lub podobnych), a soki w wyciskarkach wolnoobrotowych.
3. Wszystkie koktajle najlepiej jest spożywać na świeżo z uwagi na największe bogactwo witamin minerałów, enzymów i antyoksydantów, ale można je przechowywać w niskiej temperaturze przez około dwa dni.
4. Do koktajli oraz smoothies można dodawać wodę mineralną lub przegotowaną.
5. Soki wyciskane, bez dodatku wody, należy popić wodą mineralną lub przegotowaną, aby ułatwić wchłanianie się substancji odżywczych.
6. Należy korzystać różnych gatunków owoców, warzyw i zieleniny, nie tylko aby dostarczać różnorodnych wrażeń smakowych oraz składników, ale przede wszystkim, aby  unikać nagromadzenia się w organizmie alkaloidów jednej rośliny!


PRZEPISY:

Arbuzowe lato:
8 liści sałaty rzymskiej,
5 szklanek arbuza,
1 szklanka wody

Składniki dobrze zmiksować. Otrzymujemy 1 litr

 

truskawkowe smoothie diety dla dzieci
Truskawkowe pole:

1 szklanka truskawek,
2 banany,
½ pęku sałaty rzymskiej,
2 szklanki wody


Składniki dobrze zmiksować. Otrzymujemy 1 litr

 

 

 

Przysmak Ignasia:

½ pęku szpinaku,
4 obrane jabłka,
½ limonki ze skórką,
1 banan,
2 szklanki wody

Składniki dobrze zmiksować. Otrzymujemy 1 litr

 

banany dieta dla dzieci

 

Żółty krasnoludek:

10 karłowatych bananów (lub 4 zwykłe)
2 garście szpinaku,
2 szklanki wody

Składniki dobrze zmiksować. Otrzymujemy 1 litr


 

 

Malinowy sen:

2 dojrzałe gruszki,
1 garść malin,
4-5 liści jarmużu bez grubych łodyg,
2 szklanki wody

Składniki dobrze zmiksować. Otrzymujemy 1 litr


SMACZNEGO!

Przepisy pochodzą z książki Victorii Boutenko „Zielony eliksir życia”, wydawnictwo Vital
Opracowanie: Eunika Bogucka

Artykuły powiązane: