Łatwy sposób na trudną babkę ... ;-)
Najlepsza, maślana, długo pozostaje świeża. Babka drożdżowa z rodzynkami i skórką pomarańczową, udekorowana lukrem.
To opis tradycyjnej babki wielkanocnej, w składzie głównie: biała mąka, masło, mleko, jajka, drożdże i ogromna ilość białego cukru. Dziś proponujemy zdrowszą alternatywę do tego tradycyjnego wypieku. W składzie: mąka pełnoziarnista, cynamon, marchewka, cukier brzozowy.
A i nie trzeba czekać ... aż ciasto wyrośnie!
Wielkanocna babka marchewkowa
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej,
- 1 szklanka ksylitolu (cukru brzozowego),
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 0,5 łyżeczki sody,
- 2 szklanki marchewki (startej na grubych oczkach),
- 1 duże jajko,
- 1 szklanka mleka krowiego lub roślinnego,
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
Ciasto:
- Rozgrzać piekarnik do 180 C.
- Wymieszać wszystkie suche składniki razem w misce.
- W osobnym naczyniu ubić jajko do momentu, aż będzie puszyste.
- Do ubitego jajka dodać mleko i olej, miksować do połączenia się wszystkich składników.
- Zmniejszyć obroty miksera i do powstałej masy stopniowo dodawać połączone suche składniki.
- Na samym końcu dodać marchewkę i wymieszać do połączenia się wszystkich składników.
- Przelać masę do formy na babkę i piec 45-50 min do suchego patyczka.
- Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i pozostawić w foremce do ostudzenia.
- Wyjąc z foremki, obrócić i posypać drobno zmielonym ksylitolem, jak cukrem pudrem.
Przepis opracowany przez dietetyka NZOZ Revita, Macieja Wielgosza