Łatwy sposób na trudną babkę ... ;-)

Najlepsza, maślana, długo pozostaje świeża. Babka drożdżowa z rodzynkami i skórką pomarańczową, udekorowana lukrem. 

To opis tradycyjnej babki wielkanocnej, w składzie głównie: biała mąka, masło, mleko, jajka, drożdże i ogromna ilość białego cukru. Dziś proponujemy zdrowszą alternatywę do tego tradycyjnego wypieku. W składzie: mąka pełnoziarnista, cynamon, marchewka, cukier brzozowy.

A i nie trzeba czekać ... aż ciasto wyrośnie!

Wielkanocna babka marchewkowadietetyczna babka wielkanocna

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • 1 szklanka ksylitolu (cukru brzozowego),
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 0,5 łyżeczki sody,
  • 2 szklanki marchewki (startej na grubych oczkach),
  • 1 duże jajko,
  • 1 szklanka mleka krowiego lub roślinnego,
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego

Ciasto:

  1. Rozgrzać piekarnik do 180 C.
  2. Wymieszać wszystkie suche składniki razem w misce.
  3. W osobnym naczyniu ubić jajko do momentu, aż będzie puszyste.
  4. Do ubitego jajka dodać mleko i olej, miksować do połączenia się wszystkich składników.
  5. Zmniejszyć obroty miksera i do powstałej masy stopniowo dodawać połączone suche składniki. 
  6. Na samym końcu dodać marchewkę i wymieszać do połączenia się wszystkich składników.
  7. Przelać masę do formy na babkę i piec 45-50 min do suchego patyczka. 
  8. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i pozostawić w foremce do ostudzenia.
  9. Wyjąc z foremki, obrócić i posypać drobno zmielonym ksylitolem, jak cukrem pudrem.

Przepis opracowany przez dietetyka NZOZ Revita, Macieja Wielgosza

Artykuły powiązane: