Wypróbuj nasze przepisy z czosnkiem!
Czosnek, cebula, por i szczypiorek to wyjątkowe warzywa o silnym działaniu przeciwnowotworowym. Towarzyszą one człowiekowi od tysięcy lat i warto uwzględniać je w swojej diecie.
Świeżo zgnieciony czosnek, siekany szczypior, świeżo pokrojona cebula powinny mieć pierwszeństwo przed sztucznymi suplementami diety. Warto je również dodawać do ciepłych posiłków w ciągu dnia.

Pasta z tofu z siemieniem lnianym
Czas przygotowania: 10 minut 2-4 porcje
Stopień trudności: łatwe
Pasta smakuje najlepiej z grzankami lub dietetycznym pieczywem ryżowym albo na kanapkach z zieloną sałatą.
150 g twardego tofu
1 posiekana cebula
20 g posiekanych liści selera naciowego
80 g (ok. 1/3 szklanki) majonezu
4 łyżki zmielonego siemienia lnianego
50 g (1/4 szklanki) tartej marchwi
60 ml (1/4 szklanki) świeżo wyciśniętego soku z limonki
1 łyżka mielonej kurkumy
1 łyżka ostrej musztardy
1 łyżka sosu sojowego
Sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Tofu rozdrabniamy blenderem lub ścieramy na tace.
Łączymy i starannie mieszamy wszystkie składniki.
Przepis: Marlene Gagnon, szef kuchni w Quebecu
Smacznego!
Jajka z kuminem i kurkumą po indyjsku
Czas przygotowania: 30 minut 2-4 porcje
Stopień trudności: łatwe
Oto dobry przepis na późne i sycące niedzielne śniadanie.
1 łyżka oliwy
1 duża posiekana cebula
2 lub 3 posiekane ząbki czosnku
1 łyżeczka mielonej kurkumy
2 łyżeczki mielonego kuminu
350 g pokrojonych pomidorów (świeżych lub z puszki)
Sól i świeżo mielony pieprz
4 jajka
40 g (1/4 filiżanki) siekanej świeżej kolendry lub szczypiorku
Rozgrzewamy oliwę na dużej patelni i delikatnie dusimy cebulę oraz czosnek.
Dodajemy kurkumę i kumin, mieszamy przez 1-2 minuty.
Dodajemy pomidory, solimy i doprawiamy pieprzem do smaku. Dusimy na małym ogniu około 20 minut do zgęstnienia.
W sosie robimy cztery zagłębienia i wbijamy w nie jajka, uważając, żeby żółtka się nie rozlały. Trzymamy dalej na ogniu do ścięcia białek. Ozdabiamy listkami kolendry lub szczypiorku i podajemy.
Smacznego!
Przepis wg R. Béliveau
Przepisy pochodzą z książki: R. Béliveau i D. Gingras „Kuchnia przeciwrakowa”, wyd. DELTA
Opracowanie: EBJ
Artykuły powiązane: