Zielone eliksiry życia

Chroniczny brak czasu, wieczny pośpiech, jedzenie w restauracjach typu „fast food” sprawia, że pochłaniamy ogromne ilości wysokoprzetworzonej, niezdrowej żywności. Ma to fatalne skutki, nie tylko dla naszej figury, ale przede wszystkim dla naszego zdrowia i dobrostanu.

Pomijamy zdrowe i pełnowartościowe produkty, nie gotujemy w domach często z uwagi na brak czasu koniecznego do przygotowania zdrowych i dobrze zbilansowanych posiłków. W konsekwencji cierpimy na chroniczne niedobory witamin, minerałów, antyoksydantów, enzymów, kwasów omega-3 czy błonnika. Zła dieta często prowadzi do poważnych chorób, np. takich jak miażdżyca czy nowotwory.

Co zrobić w takiej sytuacji?

Sprawdzonym sposobem, są szybkie w przygotowaniu, zielone koktajle lub smoothies, często zwane „zielonymi eliksirami życia”. Zielone eliksiry życia, to autorski pomysł amerykańskiej dietetyczki Victorii Boutenko. Możesz je przygotować z każdego rodzaju warzyw i owoców, a najlepiej z ich zielonych części!

Poniżej podajemy garść przepisów, które uzupełnią niedobory. Koktajle mogą być naturalnie słodkie lub bardziej wytrawne w zależności od preferencji smakowych. Jeżeli masz wątpliwości związane ze zmianą diety lub nie wiesz jak się do tego przygotować, zasięgnij porady u naszego dietetyka.

 

warzywa w koszyku

 

Ważne wskazówki przed przygotowaniem:

1. Podczas przygotowania „zielonych eliksirów życia” warto zadbać o to, aby jak największa ilość składników, pochodziła z upraw ekologicznych. Wszystkie składniki dokładnie myjemy!
2. Koktajle i smoothies przygotowujemy w blenderach o wysokiej prędkości (typu Vita-Mix, Thermomix, NutriBullet lub podobnych), a soki w wyciskarkach wolnoobrotowych.
3. Wszystkie koktajle najlepiej jest spożywać na świeżo z uwagi na największe bogactwo witamin minerałów, enzymów i antyoksydantów, ale można je przechowywać w niskiej temperaturze przez około dwa dni.
4. Do koktajli oraz smoothies można dodawać wodę mineralną lub przegotowaną.
5. Soki wyciskane, bez dodatku wody, należy popić wodą mineralną lub przegotowaną, aby ułatwić wchłanianie się substancji odżywczych.
6. Należy korzystać różnych gatunków owoców, warzyw i zieleniny, nie tylko aby dostarczać różnorodnych wrażeń smakowych oraz składników, ale przede wszystkim, aby  unikać nagromadzenia się w organizmie alkaloidów jednej rośliny!

 

Smoothie z mango i pietruszki:

2 duże obrane mango,
1 pęczek pietruszki,
2 szklanki wody

Składniki dobrze zmiksować. Otrzymujemy 1 litr

winogrona
Zielone dobrodziejstwo:

6-8 liści sałaty rzymskiej,
1 szklanka czerwonych winogron,
1 bananan,
2 szklanki wody  

Składniki dobrze zmiksować. Otrzymujemy 1 litr.

 

Jarmużowy przysmak:
5 liści zielonego jarmużu,
½ pęczka świeżego koperku,
sok z ½ limonki,
3 ząbki czosnku,
¼ szklanki suszonych pomidorów,
2 szklanki wody

Składniki dobrze zmiksować. Otrzymujemy 1 litr wytrawnego koktajlu.



pomidory i bazyliaZieleń śródziemnomorska:
2 szklanki rukoli,
3 łodygi selera naciowego z liśćmi,
4-5 średnich, dojrzałych pomidorów,
1 awokado,
½ szklanki świeżej bazylii,
sok z jednej cytryny,
½ papryki jalapeno,
2 szklanki wody

Składniki dobrze zmiksować. Otrzymujemy 1 litr. Koktajl ma bardzo wyrazisty smak.

 

Konik polny:

1 szklanka trawy pszenicznej,
2 banany,
1 wyciśnięta cytryna,
1,3 cm kłącza świeżego imbiru,
2 szklanki wody

Składniki dobrze zmiksować. Otrzymujemy 1 litr

Smacznego!

Przepisy pochodzą z książki Victorii Boutenko „Zielony eliksir życia”, wydawnictwo Vital
Opracowanie: Eunika Bogucka

Artykuły powiązane: